Halak, vadak

Miszlai-tó

A miszlai horgásztó a falu határában, erdős völgyben, dombok között található. A patak felduzzasztásával keletkezett sűrű ősnádassal körbeölelt vízterület igazi horgászparadicsom. Bőséges halállománya és páratlan természeti értékei minden természetet és horgászatot kedvelő embert magával ragad.Területe közel 10 hektár. A víz mélysége 150-200 cm. A nádállomány védett, de a nádszélen ideális helyek találhatók a nádi horgászathoz.

A tó védett ősnádasa

A tó déli oldala horgászható partról, a többi része stégekről illetve csónakból. Csónak bérelhető. Kitűnő csukázó tó. Az ország minden részéről járnak ide csukahorgászok pergetni. A kárász-és pontyállomány első rangú. Hatalmas, 15-20 kg-os pontyainak köszönhetően a környék legjobb bojlis tava. De amur, keszeg, sügér is kerül a szákba. A compó és a koi helyi védettséget élvez.

Horgászat a miszlai tavon (videó)

Fókuszban a horgászat 16. rész PVTV
(Indításhoz kattintson a hivatkozásra!)

Megközelítése: Gyönk felől szilárd burkolatú úton, Belecska felől betonozott erdészeti magánúton, Nagyszékelyből és Pincehelyről földúton.

 


Vadászati információk

A Gyönk-Miszla környéki erdők vadállománya ősidőktől fogva prédája a mindenkori vadászoknak. A vegyes lomberdők kitűnő élőhelyei a világhírneves dámszarvas állománynak. A környéken élő populáció létszámban és trófeaminőségben is egyedülálló. Kiváló minőségű a gímszarvas állomány is. Miszla környéke nagyvadas terület. A nyári őzbakvadászatok és a téli vaddisznóhajtások egyaránt sok vendéget vonzanak.

Gyulaj Zrt. Központ 7090 Tamási, Szabadság u. 27. Tel. 74/573-940 www.gyulajrt.hu


Gímszarvas      

Dámbika

Dámok

A szép, lapátos agancsú, pettyes bundájú dámvad nálunk nem őshonos faj, a vadászat érdekében telepítették be az országba. A cserjékben, alacsony fákban gazdag, dombvidéki lomberdőket szereti. A szarvasnál zömökebb, lábai rövidek. Bár nagyon jó a szaglása is, elsősorban a szemére támaszkodik. Jól felismeri kis látható részletből is az embert. Nappal is szívesen legelészik és a neki való helyen könnyebb vele találkozni, mint a szarvassal. Mozgási körzete kicsi, kb. 5 méteres sugarú kör. Ennek tulajdonítható, hogy az egyes törzsek nem keverednek egymással. Sajátos a dám színezete. Általában rozsdavörös, fehér vagy sárgásfehér pettyekkel, de  a pettyek télen nem látszanak. A bikák nyaka gyakran fekete. Vannak világosbarna és szürkésfehér példányok is. Udvarlása októberben zajlik.  Hangját ekkor nem bőgésnek, mint  a gímszarvasnál, hanem barcogásnak hívják. A dámvad agancsa legnagyobb súlyát és teljes szépségét 10-12 év alatt éri el. A közeli gyulaji erdőben páratlan értékű dámvadtörzs él. Számuk Miszlán is nagyon nagy mértékben elszaporodott.

Pihenő őzike

Dagonyában

A vaddisznó eredetileg mocsárlakó állat volt, de a mocsaras területek csökkenése miatt ma az erdő lakója. Mocsárlakó tulajdonságait máig is megtartotta, nagyon szeret dagonyázni, fürdeni. Éjszakai állat, nappal a sűrűben pihen, alkonyattól jár élelem után. Oldalt lapított testével könnyen furakodik át a legsűrűbb bozótokon is. Orra rendkívül erős, megnyúlt, feje hatalmas, izmos, nyaka rövid; egész eleje alkalmazkodott a turkáláshoz. Szívesen túr föld alatti gumók, gyökerek, férgek után, szereti a makkot, gyümölcsöt. Ha nem talál elegendő élelmet, felkeresi a mezőgazdaságilag művelt területeket, kedveli a zabot, árpát, burgonyát és főleg a kukoricát. Miszlán mindennapi feladat a vadkárok elleni védekezés. Kis kondákban él. Mozgási körzete nagy és változó. A koca rendszerint tavasz elején hozza világra csíkozott fiait. Vigyázzon minden természetjáró, ha ilyen kis fürge, csíkos játékmalacra akad. Ne próbálja megfogni! A malac visítására dühöngve rohan elő a koca és fia védelmére kél. Bár agyarai nincsenek, fogaival is súlyos sebeket okozhat. Rendes körülmények között ez a komor állat messziről menekül az ember elől. Gyengén lát, de hallása, szaglása kitűnő. Egy halk ágroppanás felzavarja fektéből és nyomban szökik.

(A fotók Miszlán készültek, nagyításhoz kattintson a képre!)
(A szövegek forrása: Kapocsy György 1972. A természet öröknaptára. Budapest. Natura)

 

 

 

 

 

GONDOLATÉBRESZTŐ

Ha a lelkünk egymáshoz ér, az adja az ünnep igazi értékét és melegét. Ha emellé szépen terített asztal társul, finom étkekkel, az emeli természetesen az ünnep fényét, de szeretet nélkül az anyagi világ értéktelen és elenyésző halmai lesznek csupán. (Simon András)


 

Az advent kifejezés az „adventus Domini” szókapcsolatból ered, ami az Úr eljövetelét jelenti, mégpedig legalább háromféle értelemben: Jézus születését az evangéliumi beszámolók szerint, a második eljövetelét az utolsó ítélet napján, valamint Jézus befogadását a szívünkbe. 

Advent első vasárnapja:  november 30.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotóinkból

csoportkep_10 miszla-ma_26 katolikus_templom_22 csoportkep_36 csoportkep_12