Faluhosszat

Street View Miszlán

Barangoljon, navigáljon kedve szerint Miszla utcáin! (kattintson a fenti hivatkozásra!)

Gyönk felől érkezünk Miszlára. Elsőként a Bikádi utca 83. számú népi műemlék lakóházat érintjük. A 19. század közepén épült ház téglalap alaprajzú, vertfalu, náddal fedett, nyeregtetős, az utca felé oromzattal és pilléres homlokzati tornácnyílással. Belül döngölt földpadló és mestergerendás famennyezet fogadja a látogatót. A telek végében a partfalba vájva boltozott pince található.

Végig a miszlai Fő utcán (videó)

(Indításhoz kattintson a hivatkozásra!)

Leereszkedve a Bikádi utcán a falu főterére érkezünk. A három utca találkozásánál álló kőkeresztet a Mária Társulat állíttatta 1897-ben. Rajta a megfeszített Krisztus, alatta Szűz Mária szobor.Továbbhaladva pillantást vethetünk a kis evangélikus templomra, amely 1953-ban épült.

A Mária kereszt Szűz Mária szobra

A Fő utcán lefele menet következő megállónk az utca felől fallal kerített református templom és lelkészlak.  A késő barokk stílusú egyhajós templom kontyolt nyeregtetővel épült. Felszentelték 1791-ben. Belül stukkódíszes síkmennyezetet és a hajó mindkét végében fakarzatot láthatunk. Berendezése a 18. század végéről való. Orgonáját Országh Sándor készítette 1869-ben. A templom elé kőtornyot emeltek 1808-ban. A toronysisakon 1870-es évszám, amely a torony, a templomtető és a boltozat akkori átalakítására utal. A templommal egykorú a mellette álló téglalap alaprajzú, felülkontyolt nyeregtetős lelkészlak. Kerti homlokzatának középtengelyében nyílik a bejárat, amelynek dísze a pilléres, mellvédes, kontyolt nyeregtetős portikusz. Az épületegyüttes műemléki védelem alatt áll.

Az evangélikus templom belső tere

Szintén műemlék a közelben álló Szentháromság tiszteletére emelt barokk római katolikus templom.  A hajó keleti része és a szentély középkori eredetű, feltehetőleg az e helyen álló régi templom maradványa, amelynek csontkamráját 1995-ben találták meg a régészek. Ezt a régi templomot újították fel, bővítették, magasították 1754-ben, Nemeskéri Kiss Sándor, Miszla egykori földesura támogatásával. A templom déli oldalán kontyolt nyeregtetős oratórium, északi oldalán kontyolt nyeregtetős sekrestye található. Az oratórium falában Nemeskéri Kiss János (1752-1808) és felesége, Forintosházy Forintos Jozefa (-1829) nyugszanak vörös márvány sírkőlapok mögött. A hajó csehsüveg, a szentély fiókos dongaboltozatú, félkupolás. A torony alatt a hajóba nyíló falazott orgonakarzatot láthatunk. Orgonáját a Rieger testvérek készítették 1901-ben. A keresztelőkút copf stílusban készült a 18. század végén.


Szent Vendel és Szent Flórián szobra

Angyal – Miszla templomai  (videó)

(Indításhoz kattintson a hivatkozásra!)

A templomkertben található késő barokk Szent Flórián szobrot 1810-ben emelték, a Szent Vendel szobrot 1913-ban állíttatta a miszlai Fazekas Mihály és Barna Julianna. A közelben emelkedő Szentháromság szobor 1799-es évszámot mutat.

Nepomuki Szent János szobor

Utunk hamarosan a falu végére ér. Érdemes megállni a Fő utca 17. sz. ház előtt, amelynek udvarában feszület áll. A falu száján két történet is él az eredetéről. Az egyik szerint a falu határát jelezte az 1800-as években, azért állíttatták ide, hogy távol tartsa a falutól a „rosszat”, dögvészt, betegséget. A másik változat szerint az 1900-as években egy fiatalembert ezen a helyen öltek meg, az ő emlékére állíttatta a családja. „Brandt köröszt”-nek is nevezik a faluban, mert a házban valaha Brandt nevű lakott. Sétáljunk a buszfordulón túl a Bibor nevű falurészbe. Láthatunk szépen felújított házakat.

Bibor

Visszaindulva a falu irányába érintjük a Belmajort, az  egykor nemesi családok által lakott kúria épületegyüttesét. Felújítása jelenleg folyamatban van. A kúria keleti oldalán vendégszobák kialakítását végzik.Visszafele sétálva a Kis utcán még fellelhető a népi építészet értékes emléke, a faoromzatú, nádfeles lakóház. Továbbá érdemes megfigyelni a partba építkezés emlékeit, partba vájt konyha, az un. lacikonyha és partba vájt pince még több udvarban látható.


Kis utca

Feszület és Angyal a miszlai temetőben

A közeli Liba téren a patak fele fordulva emelkedik Nepomuki Szent János szobra. Talapzatán a dátum: 1794. Kissé feljebb haladva a temető előtti Hősligetben a hősök emlékművén olvashatjuk a két világháborúban elesett miszlai katonák névsorát. A látnivalók sorát a faluban csak „főső kastélynak” nevezett szintén az Inkey, azelőtt Kiss (nemeskéri) család tulajdonában levő gyönyörűen felújított kúriával zárjuk. Az épületegyüttes része egy 1820-ban épült gyönyörűen felújított magtárépület, amely szálláshelyként üzemel.


 

 

Galagonya Tájház
Miszla, Kis u. 255.

Borda József Helytörténeti Gyűjtemény
Miszla, Fő u.

Látogathatók előzetes bejelentkezéssel:

30 6321429, 30 2874175

Az olvasósarokban:

Mező János: Visszaemlékezések 2019.
Nagy Istvánné: Miszla temetői 2020.
Nagy Istvánné: Értékek Miszlán 2021.


Fotóinkból

034 067_0 reformatus_templom_18